16 Temmuz 2013 Salı

HARRY POTTER'LA BÜYÜYEN ÇOCUK


    Ben bir Harry Potter hayranıyım:) İlk kitabı hasbelkader, diğer 6 kitabı ise satışa çıkmasını sabırsızlıkla bekledikten sonra bir çırpıda okudum. Her ne kadar en sonunda çoluk çocuğa karışmış olarak görsek de, annesinin yaptığı sihirle korunan o küçük yetime bayılıyordum. 


    
    Konuyu şuraya bağlayacağım. Serinin ilk kitabını 23 yaşımdayken, yani biraz ileri bir yaşta okumuştum ben. Dolayısıyla Harry'nin benim gelişimimi etkilemesi mümkün değildi. Fakat çok daha küçük yaşlarda Harry Potter'la, onun zor ama büyülü dünyası ile tanışanların bugün nasıl gençler olduğunu merak etmiş birileri. Ve araştırmış. Hafta sonu Hürriyet IK ekinde Serdar Devrim'in köşesinde(*) okudum bu haberi. Aynen aktarıyorum:

    "....Eğlenceli bir araştırma haberi geldi geçenlerde.
    Vermont Üniversitesi'nden siyaset bilimi uzmanı Anthony Gierzynski, iki yıl boyunca bin kadar gençle görüşerek bir araştırma yürütmüş. Hedef, 7 kitap ve 8 filmlik Harry Potter serisinin gençlerin gelişimi üzerindeki etkisini belirlemek.
    Gierzynski, geçen hafta ABD'de piyasaya çıkan Harry Potter And The Millenials adlı kitabında bu araştırmanın sonuçlarını değerlendiriyor.
    Özetle diyor ki:
  * Harry Potter serisinin ilk kitabı (İngiltere'de 1997'de) yayımlandığında 10-12 yaşında olan çocuklar bugün 20'li yaşlarda gençler.
  * Harry Potter okuyarak ve seyrederek büyümüş gençlerin hayata bakışları ve tepkileri diğer gençlerden gözle görülür şekilde farklı.
  * Harry Potter'ın 'Kötülerin Lideri' Voldemort'a karşı verdiği mücadele, bu gençlerin pek çoğunu siyaseten etkilemiş ve şekillendirmiş. Politikaya diğer gençler kadar uzak durmuyorlar.
  * Bu gençler farklılıklara daha açık, siyasal açıdan daha hoşgörülü. ("Mesela bu gençlere ABD'de ayrımcılığa uğrayan gruplar - Müslümanlar, Afro-amerikalılar, göçmenler, eşcinseller, kimliksizler vb. hakkında ne düşündüklerini sorduk. Harry Potter okuyanlar diğerlerinden kesinlikle daha hoşgörülü ve kucaklayıcı".)
  * Otoriteyi kabullenmeye kolay yanaşmıyorlar. Şef müsveddelerini, katı normları, kalıplara uymayı kabullenmeyi reddediyorlar.
  * Daha şüpheci ama daha açık ve dürüstler.
  * "Dünyadaki olumsuzlukları ortadan kaldırmak istiyorsan, seyirci kalma; tepkini göster ve harekete geç. Daha iyi bir dünyada yaşamak için oturup Dumbledore'un bir mucize yapmasını bekleme, bilinçlen ve diren" diyorlar. "

    Serdar Devrim araştırmanın sonuçlarını özetlemiş ve "Bu tanımlar, bilmem size de tanıdık geldi mi?" demiş. Vallahi geldi:) Fantastik kitapların, filmlerin, oyunların çocukları olumsuz etkilediğini düşünür ve kendi çocukluğumun naif kahramanlarıyla şimdiki çocukların kahramanlarını karşılaştırırdım, ardından "cık, cık, cık" çekerdim bazen. Demek ki neymiş? Gençleri gerçekten  anlamaya çalışmak gerekiyormuş. Önyargılı olmamak gerekiyormuş. Her kuşağın kendine özgü fikir ve hareket tarzı olabileceğini kabul etmek gerekiyormuş. Ve sanat... Çocukları çok ama çok etkiliyormuş. Bir de Harry Potter gerçekten çok tatlıymış:)
    Çocuklarımız kötülükleri eninde sonunda alt edeceklerini düşünüyorlar; büyülü dünyalara, cesur ve iyi yürekli kahramanlara -hatta o kahramanın bizzat kendileri olduklarına- inanıyorlar. Umarım onlar haklıdır.
Gönülden diliyorum ki... Allah onların her birinin güzel kalbine göre versin.


    * "Protestocu Gençler, Harry Potter ve Biz" - Serdar Devrim - Hürriyet İnsan Kaynakları eki - 14/07/2013


10 yorum:

  1. Kim sevmez ki harika bir seri bence :)

    YanıtlaSil
  2. Harry Potter'lari daha okumadim ve sadece iki filmini seyrettim desem :-)
    Cok sevdim ama, bence bu hikayeler modern masallar, gorsel teknolojiden de nasibini alinca gercekustulugu tescilleniyor :-) cocuklarin hayal dunyasinda pokemon olacagina bunlar olsun :-)

    YanıtlaSil
  3. Uzun yillar evvel ilk kitabini büyük bir keyifle okuyup ve ondan sonra pespese her cikan kitabini merakla bekleyip, tüm serisini ayni keyifle bitiren "koca bir cocuk" olarak, cok hosuma gitti bu yazi Sezer'cim, eline saglik:)

    Kitaplari okurken hep Joanne K. Rowling'e hayran kaldim. Nasil bir hayal gücüdür ondaki, nasil bir yetenektir...bravo dogrusu.

    YanıtlaSil
  4. Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim bu arada.
      Tatilden sonra Harry Potter görselleri. Sürpriz:)

      Sil

  5. Bizde de bir H.P sevdalısı var ama ne sevda....henüz sadece 1. filmini seyretti....AMA.....
    Serinin diğer filmlerini girdiğimiz her kitabevinde, dvd marketlerde toplayıp getirip hayır cevabı ile her seferinde geri döndü
    amaaaaaaa bu dayanıklılığı, azmi ve sevgisi ile H.P dizisinin tüm filmlerini almayı hak etti, şu an yolda...(o bilmiyor daha)
    (Bu arada D&R bu seriyi paketlemiş ciddi bir indirim ile satışa sunmuş, almayan H.P. sevdalısı var mıdır bilmiyorum)
    Benim H.P ile olan maceram ise küçük yürek ile ilerlemekte ....
    Araştırma sonuçları ilginç...
    H.P'nin 100 eser arasına girme şansı bu araştırma ile sonlandı:))))
    Bekliyoruz.....Biz de H.P'yiz.

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar,
    Bloğunuzu yeni keşfettim ve çok beğendim :))))
    Sizi izlemeye aldım, bana da beklerim,
    http://fatoscatadlar.blogspot.com/
    Güzel paylaşımlarda tekrar görüşmeyi diliyorum.
    İzmir'den kucak dolusu sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Küçükken çok korkardım Harry Potter filmlerinden sırf büyü olduğu için sonra Zümrüdüanka Yoldaşlığını izledim sonra da kitaplar falan derken tam bir Potterhead oldum. Bazı arkadaşlarım bana deli falan dediyse de... Madem Mugglesın ne karışıyorsun benim işime??? #always #potters

    YanıtlaSil

Yorumu olan?