31 Aralık 2012 Pazartesi

HOBBİT... Pİ'NİN YAŞAMI... VE 2012'NİN SON YAZISI.


    2012'yi yazısız bitirmek istemedim. Madem öyle, en son seyrettiğim 2 filmden bahsedeyim yeri gelmişken. 

    İlk filmimiz "Hobbit: Beklenmedik Yolculuk". 

    
    Nereden başlasam? Nasıl anlatsam? En iyisi direkt konuya gireyim. Sevmedim! Kendisi hatıralarımda "sinemada uyuduğum ilk ve (umarım tek) film" olarak yer alacak. Evet! Resmen uyudum. Hayatımda ilk defa bir sinema salonunda film seyrederken uyudum:) Tamam akşamdan uykusuzdum ve ilk seansa girmiştik ama yine de kendimden böyle bir hareketi beklemezdim. Öyle horul horul uyumuş değilim tabii:) İlk yarıda öyle sıkıldım, öyle sıkıldım ki 2-3 dakika kadar dalmışım. Yüzüklerin Efendisi hayranları lütfen kızmasınlar bana ama çok sıkıcı bir filmdi. Yüzüklerin Efendisi serisini severek izlemiş biri olarak söylüyorum bunları. Kusura bakmayın ama bende hayranların etinden sütünden faydalanma amacıyla, yani tamamen ticari kaygılarla çekilmiş bir film izlenimi uyandırdı. Uzata uzata ikiye de bölmüşler bir güzel. 
    İlk yarı tam bir çocuk filmi tadında geçiyor. Salonda benim gibi "bu ne ya? çocuk filmi gibi" diyenler oldu. Diyaloglar vasattı. Esprili bir dil kullanılmasını beklerdim. İkinci yarı daha hareketliydi. 3 boyutlu filmleri çok severim ama bu filmde inanılmaz başım ağrıdı. Ve yine çıkışta aynen benim gibi düşünen "gözlüklerde mi problem vardı acaba? başım ağrıdı" diyen bir kız duydum, erkek arkadaşı da "çok hareketliydi ya ondan herhalde" dedi:) Niye bilmem ama gözlerim çok rahatsız oldu. Bu arada fark ettim ki "benim gibi düşünen" deyip kendimi haklı çıkarmaya çalışıyorum. Bunun sebebi sosyal medyada film hakkında "şahaneydi" şeklinde yorumda bulunan bir çok seyirciye rastlamış olmamdır ve bu durum "acaba tuhaflık bende mi?" şeklinde kendimi sorgulamama yol açmıştır:) Bilemiyorum artık. 
    Filmin içine giremememin bir nedeni de Türkçe dublajlı seyretmek oldu aslında. Biz tamamen yanlışlıkla Türkçe dublajlı olanına girdik. Hiç sevmem. Orjinali iyidir her zaman. Gandalf'ı da Dumledore'u seslendiren sanatçı seslendirmiş mi? Zaten tipleri de benziyor. Adamcağız her konuştuğunda Harry Potter geldi aklıma. Maalesef.
    Beğendiğim sahneler vardı elbet ve Orta Dünya'yı özleyen Yüzüklerin Efendisi hayranları için keyifli bir film olmuş muhakkak. Fakat genelinde çok sıkıldım ve uyuklayarak kişisel tarihime saçma bir anı ekledim. Filmin sonunda (küt diye kesilmesinden ve p..ç gibi kaldıktan hemen sonra) şöyle düşünmeden edemedim: "bu sevgi pıtırcığı filmi bayıla bayıla seyreden, akabinde bayıla bayıla filmden bahseden yetişkinler bu kadar çoksa gerçek hayatta neden bu kadar kötülük var?" Fırsatını bulduğumda kitabını okuyacağım ben. Daha önce okumadım ama şimdi okumak istiyorum. Filminden daha çok sevecekmişim gibi geliyor bana.

    Efendim 2.filmimiz Life Of Pi... 


    Pi'nin Yaşamı... Çoğunluk için bu da sevgi pıtırcığı bir film sayılabilir ama olumlu sonuca hayatın gerçeklerinin farklı ve acımasız olduğunu göstererek ulaşılmış. Tabi sonucun olumlu olduğunu düşünenler için... İpucu vermek istemediğim için fazla bahsetmek istemiyorum fakat filmin konusu ve anlatmak istediği hakkında konuşmak isterdim. Bence herkes farklı duygularla ayrıldı sinema salonundan. Konu açısından hem haç çıkaran, hem namaz kılan, hem Budizm'e inanan (aslında her dini benimsemiş) Pi Patel'in, başından geçen olaylara rağmen inancını kaybetmemek için kendince yöntem bulması, bu filmi dini yönü ağırlıklı gibi gösterebilir belki. Ama ben öyle olduğunu düşünmüyorum. Tam tersi açıdan da bakılabilir. Film bitince "Ama! Ama!" diyordum içimden. Çok beğendim. 
    Yan Martel'in aynı adlı romanından uyarlanmış bu film. Best Seller kitaplara olan ön yargımdan dolayı "Man Booker" ödülünü almış bu  romanı okumamıştım. Meğer okuyanı ve beğeneni çokmuş. Ama az önce bahsettiğim Hobbit'in aksine, bunun da kitaptan çok filmini severmişim gibi geliyor. Yönetmen Ang Lee nefis bir iş çıkarmış. Tüm eleştirmenler görsellik konusunda tam not vermişler. Bu film de 3 boyutlu. Avatar'dan sonra seyrettiğim en iyi 3 boyutlu film. Deniz altı görünümleri, kaplanın hareketleri, fırtına sahnesi vs.vs.vs. hepsi çok güzeldi. Hayran hayran bakakaldık. Güldük, ağladık, korktuk, düşündük. İyiydi yani. Tavsiye ederim.

    2012'yi iki film eleştirisiyle bitirdik. Umarım 2013'te daha fazla film seyrederiz, daha çok kitap okuruz, güzel müzikler dinleriz, güzel güzel yolculuklar yaparız, sevdiklerimizle keyifli zamanlar geçiririz, hep iyi haberler duyarız, hoş sürprizler yaşarız, güzel insanlarla karşılaşırız. Umarım 2013'te sağlık fışkırır yanaklarımızdan:) 
HERKESİN YENİ YILI KUTLU OLSUN!


    
    
    

14 yorum:

  1. Filmlerin ikisi de aklımda olan filmler. Şu sıralar bir yere gidemiyorum pek.
    Ben de dublaj hiç sevmem, hangi dildeyse orjinal izlemem lazım.

    Sana da ailenle, sevdiklerinle geçireceğin nice güzel, sağlıklı, huzurlu yıllar dilerim. Yeni yılda daha çok gez, toz, yaz:)))
    Görüşmek üzere, Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  2. TeşekkürlerSemi! Umarım beraber de gezeriz:) Ben de ailenle birlikte sana çooook tatlı bir yıl diliyorum.

    YanıtlaSil
  3. Mutlu yıllar canım:=) Sevgilerle kal....

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,Sayfamda mutlu yıllar dileklerini buldum. Ben de teşekkür etmek için uğradım. Sevgiler,şen ,esen günlerle dolsun yılın.

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Sezercim,bende yeni yılını en içten dileklerimle kutluyor,sana sevgilerimi yolluyorum.

    YanıtlaSil
  6. Bir Hobbit olarak uzuldum begenmedigine :-) Ama soyle dusun, her sene duzenli olarak Silmarillion dahil butun kitaplari okuyan, ustune filmleri seyreden, ufaktan Elf'ce bilen ve en az yasadigim dunya kadar bildigim bu 'Orta Dunya' baska bir alem canikom! O yuzden sucu kendinde arama!

    Ben normal sinemada 3D seyrettim yanlislikla, simdi IMAX cinemaya gidecegim bir de!!!!! Seyrettigim gunden beri cucelerin sarkisiyla yatip kalkiyorum hahahahaha!

    Deli olan bizleriz yaaaa?!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin kadar olmasa da ben de tanıyorum kendilerini:) Bu filmden hoşlanmadım yalnızca. Yüzüklerin Efendisi'ne her rastladığımızda tekrar tekrar izliyoruz mesela eşimle. Ben anladım ki Hobbit gibi sevgi pıtırcığı değil -ayrı tarzlarda olduklarını kabul ediyorum- Game of Thrones gibi dehşetli şeyleri seviyorum. Yaşlandıkça sertleşiyor muyum ne?:))) Şaka bir yana çocuk filmlerine de giderim bayıla bayıla. Ama Hobbit:) Çocuk filmlerinden bile daha çocuk filmi olmuş. Ama bu tamameeeeen benim fikrim tabii. Senin sevmen,beğenmen çok hoş. O ayrı. Zaten Türkiye'de de, dünyada da o kadar izleyici bulduğuna göre insanlar bir şey biliyorlardır. Öptüm seni. Dönmene de sevindim. Dün akşam baktım 2 haftadır yokmuşsun:)

      Sil
  7. Bana aylar gibi geldi aslinda...ozledim hepinizi de cok huysuzum bu aralar, yilbasi ustu hic cekilmiyorum! Normale donerim yakinda :-)

    YanıtlaSil
  8. Ben de aynen. Her sey ustume ustume geliyor sanki. Saturn ilerledi mi, geriledi mi bir seyler oldu ya, onunla ilgili herhalde:))))

    YanıtlaSil
  9. hobbit yazına güldüm.
    :)
    pi iveeet iveeeet haklısın.
    ya o kaplan nasıl animasyon olur.
    :)
    bi de bak iki hikaye vardı.
    hangisine inandın.
    :)
    simgeler vardı.
    o diş annesinin dişi.
    bottaki hayvanlar insan filan.
    hazmı zor filmdi.
    :)

    YanıtlaSil
  10. Diyorum ya konuşacak çok şey var aslında. Keyifli.
    Ben tabi ki kötü gelişen hikayeye inandım:)Realist bir insanımdır:)
    Gerçekler acıdır. Çocukcağız ne yapsın?

    YanıtlaSil

Yorumu olan?