29 Kasım 2012 Perşembe

OKULLARDA KILIK KIYAFET SERBESTLİĞİ ÜZERİNE...


    Milli Eğitim Bakanlığı, 1981 yılında çıkarılan kılık kıyafet yönetmeliğini değiştirerek okullarda kılık kıyafeti serbest bıraktı. Yeni uygulamaya önümüzdeki öğretim yılında başlanacak. Başörtüsü uygulaması ise hemen uygulamaya konulacak. 
Görsel:www.pennlive.com
    Ben lise çağında öğrencisi olan bir veli olarak bu uygulamaya karşıyım. Oğlumun dış görünüme takılmayan bir genç olmasına rağmen... Yani benim oğlum "o şunu giydi, ben de giyeyim; diğeri şu marka ayakkabı almış, bana da alın" vs. diyecek bir çocuk değil. Yeni yönetmelik konusunda da hiç bir tepkide bulunmadı zaten. Ama her çocuğun böyle davranacağı anlamına gelmez bu. Bu ülkenin çocukları hepimizin çocuklarıdır. Bizde sıkıntı yok diyerek olan bitene sırtımı dönemem ben. 
    Peki yeni yönetmeliğe göre neler yaşanacak seneye? Öğrenciler, özellikle ergenliğin verdiği doğal bir dürtüyle giyim kuşam konusunda yarış içine girecekler. Birbirlerini giyim kuşam üzerinden eleştirenler, dalga geçenler olacak. (Olmaz denmesin, olacak maalesef). Marka giyinmek uğruna anne babalarına baskı yapacaklar. Maddi durumu yeterli olmayan ailelerin çocukları -bana göre son derece üzücü bir şekilde- gereksiz sıkıntılar içine girecekler. Yine doğal bir dürtüyle güzel görünmek isteyecek kız çocukları... "Yarın ne giysem?" diye düşünerek, derslere ayırmaları gereken vakitten çalacaklar. Bu, olayın psikolojik yönü. Bir de uygulamada yaşanabilecek olumsuzluklar olacak. Kurallar şöyle yeni yönetmeliğe göre: "Okulun arması dışında arma ve benzeri takılar takılmayacak. Mevsim şartlarına uygun olmayan kıyafetler giyilmeyecek. Yırtık veya delikli kıyafetler kullanılmayacak. Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek (etek konusuna epeyi kafa yorulmuş belli), kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek yasak olacak. Siyasi sembol içeren kaşkol, bere, çanta vs. kullanılmayacak. Saçlar boyasız olacak, makyaj yapılmayacak, sakal bırakılmayacak." Olacak da olacak... Kural dışına çıkılmasının önüne nasıl geçecekler, neye göre değerlendirme yapacaklar çok merak ediyorum. Öğretmenler kıyafet avcılığına başlayacaklar belli ki. Başka işleri kalmamış gibi...
    Özel okullarda ise velilerin yüzde 60'ının kararına göre hareket edilecekmiş. Bu durumda özel okullarda da muhafazakar olanlarla, çağdaş çizgide hareket edenlerin arasındaki fark gözle görülür hale gelecek. 
    İki gündür medyadan takip ettiğim ve çevremde gördüğüm kadarıyla uzmanlar bu yönetmeliğin doğuracağı sonuçlar hakkında olumsuz konuşuyorlar, birçok veli bu uygulamayı istemiyor. Çocukların bile tamamı sevinmiyor bu işe. Hal böyleyken bu yönetmelik uygulamaya konulduysa ben bunun arkasında art niyet ararım. Yine anlayamadığım - belki de anlamak istemediğim- bir takım uygulamalara maruz kalıyoruz ve yine olan fakir fukaraya olacak:(


Hamiş: Prof.Dr.Bengi Semerci bu konuda "okul kıyafeti bir yere ait olmayı simgeler. Dışarıdaki tehlikelere karşı çocuğu korur. Çocuğun bir yere ait olduğunu, sahiplenildiğini hissettirir dış dünyaya karşı" dedi ki bu da işin dikkate değer bir diğer yönüdür.


12 yorum:

  1. Ben de katiliyorum butun yazdiklarina, ilkokulda kapanmaya baslasin diyemi yapiyorlar bu isi?

    YanıtlaSil
  2. Ben sizin gibi düşünmüyorum. Zengin fakir ayrımı sadece resmi kıyafetten mi yapılmıyor? Bence sadece dışarıdan bakan göz onları bir görüyor. 6.sınıfa başlayan kendini üniversiteye başladı zannediyor. Marka olayı ise çocuğa verilmemiş özgüvenden kaynaklanıyor diye düşünüyorum. Madem lisede çocuğunuz var, bir bakın etrafına, çocuklar nasıl giyiniyorlar, nasıl çanta, ayakkabı, tlf kullanıyorlar. Kızlar saçlarını nasıl tarıyorlar, kaşları, yüzleri nasıl. Kıyafetleri fazlalık diyebilirsiniz. :)

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Hulya, aslinda bir noktada ayni seyi dusunuyoruz. Dediklerine katiliyorum. Ancak bu yonetmelik bence olumlu bir fark yaratmayacak. Tam tersi, cocuklarin kiyafet ve tavirlari sahken sahbaz olacak. Umarim ben yanilirim:)

    YanıtlaSil
  4. Şuan yaşadığım yerde çocuklar okula serbet kıyafet ile gidiyorlar. Velilerin en büyük şikayeti, çocuklara kıyafet beğendirememek ve çok çamaşır yıkamak. Serbet kıyafet ile inannın karşıdan o kadar lakayıt gözüküyorlar ki.. .Disiplin sıfır.
    Bizim zamanımızda siyah önlük vardı, maviye geçtik diye sevinmiştik. Şuan yiğenim bizden kat ve kat daha güzel şık bir formayla gidiyor. Şimdi kalk bunu değiştir anne ve babalara bir kat daha yük. Bizim ufaklık artık sabahları kriz yaratır evde.
    Gerçekten gidiş iyi değil bir övündüğüm bu vardı o da kalkıyor. Eğitimde eşitlik uğurlar ola.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim zamanımızdaki gibi değil şu an kıyafetler. Daha rahat giyiniyorlar aslında. T-shirt, sweatshirt seçenekleri var, kravat genelde kullanılmıyor. Mevcut kıyafetler iyiydi yani.
      Benim kız yeğenim de her sabah arıza çıkaracak gibi geliyor bana:)
      Yorumun için teşekkürler Elifcim.

      Sil
  5. Ben en çok ilk okul çağındaki çocuklarda " vücut hattı" ni düşünebilen ve bu yasayı yazan kafaları merak ediyorum.Uygulaması da bu doğrultuda olacaktır yetkilinin zihniyetine göre. Eşofman takımında bile vücut hattı görebilen zihniyette eğitimcilerimiz var ne yazık ki.

    YanıtlaSil
  6. Ciddiyetin olmadığı yerde başarı düşünülemez...

    YanıtlaSil
  7. valla serbest giyinmek uzaktan, dışardan hoş geliyo insana, ben de isterdim şahsen serbest giyinmeyi, okulda sadece kot ve swetşört giyiyim, ama yazdığın gibi ve sondaki notta olduğu gibi, bilemiyoruz artık altında neler yatıyor, hiçbişiye inanamaz güvenemez olduk zaten.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orhun da eşofmanla gitmek istiyor:) Öyle de olmaz tabii. Bakalım neler göreceğiz seneye.

      Sil

Yorumu olan?