27 Temmuz 2012 Cuma

KEMİK KİLİSE... SEDLEC OSSUARY...

       Efendim Çek Cumhuriyeti'nin Kutna Hora kasabasında "Sedlec Ossuary" olarak bilinen bir kilise varmış. Ben yeni öğrendim bu kiliseyi ki aslında çok meşhur bir kiliseymiş. Peki niye meşhurmuş bu kilise? Çünkü dekorasyonu 40.000 insan kemiği kullanılarak yapılmış. Bu yüzden "Kemik Kilise" ya da "Kemikli Kilise" de deniyor. (Ossuary: Kiliselerde kemiklerin saklandığı yer)

    Kilise dışarıdan böyle bir kilise. 

 
    Ama içi çoook farklı:) 
    Fotoğraflara geçmeden önce bu yapıdan biraz bahsetmekte fayda var. Bu kilisenin içinde yer aldığı manastır, yani Sedlec Manastırı kutsal kabul ediliyormuş. Çünkü başrahibin biri 13.yy'da Kudüs'ten getirdiği toprağı serpmiş buraya. Bu tarihten sonra Orta Avrupa insanı bu manastırın mezarlığına gömülmek ister olmuş. Hem bu insanların; hem de 14.yy'da veba ve 15.yy'da Hussiten Savaşı sonucu ölen binlerce insanın gömülmesiyle mezarlık büyüdükçe büyümüş. Zamanla yapılan değişiklikler sonucunda mezarlığın küçültülmesi gerekmiş ve mezarlardan çıkarılan kemikler, bir keşiş tarafından manastırın kilisesinin bir kenarına piramitler şeklinde yığılmış.   19.yy'da bu kiliseyi ve dolayısıyla manastırı  Prens Schwarzenberg satın almış. Bu şahıs aynı zamanda Bohemya'nın sayılı ailelerinden Schwarzenberg'lerin torunlarındanmış. Bu aile 1591 yılında Raab Savaşı'nda Türkleri durdurabilen tek aileymiş ki bunu da kilisede kemiklerle  ölümsüzleştirmişler. (Aynı şeyi biz yapsak olay olur. Bu nasıl bir Türk kompleksidir arkadaş!) Neyse... Konumuza dönersek... Kilisenin sahibi prens, ahşap ustası Franktisek Rink'e "burayı alışılagelmişin dışında dekore et" demiş. Rink de işin gözünü çıkarmış:) Daha önce yığılmış olan 6 piramidin 2 tanesini bozmuş ve insan kemiklerini kullanarak süslemiş kiliseyi. Kemiklerden kadehler yapmış. Avize yapmış. İsa'nın monogramını yapmış. Arma yapmış. Duvarları ve tonozları gayet dekoratif bir şekilde süslemiş. Şöyle ki...

Kemiklerden kadeh...

Fotoğraf:Google




Fotoğraf:Google

Kemikten avize... 

Fotoğraf:Google


Fotoğraf:Google


Fotoğraf:Google

İşte bu da Swarzenberg Ailesi'nin arması. Buradan belli olmuyor ama ortasında kartal figürü varmış ve Osmanlı'nın gözünü oyan kartalı temsil ediyormuş. Swarzenberg Ailesi... Ne diyeyim ben size? Onu öyle yaptınız da başınız göğe erdi mi?:)

Fotoğraf:Google


Bu da küçük, sevimli bir küpid:)

Fotoğraf:Google


Fotoğraf:Google


Fotoğraf:Google


Bunlar zannediyorum, o 6 piramitten kalanlar.

Fotoğraf:Google


Ahşap ustası en sona imzasını atmış:) Tabii yine kemikleri kullanarak.

Fotoğraf:Google

    Velhasılıkelam... İlginç bir müze. "Iyh! Bunlar insan kemikleri? Nasıl öldüler acaba? Acaba kimdi? Nasıl biriydi?" diye empati yaparak değil de estetik bakış açımızı harekete geçirerek gezilebilecek bir müze. Estetik açıdan düşünürsek hakikaten çok değişik olmuş:) Prag'a gidilirse gezilebilir. Öğrendiğime göre Prag'a 1 saat uzaklıktaymış ve çok sık otobüs seferleri varmış. Sizi bilmem ama ben görmek isterim doğrusu:)


Hamiş: Bu kilise hakkında bir süre önce bazı forumlarda "Müslüman kemiklerinden yapılmış kilise" diye bir muhabbet dönmüş. Bundan da haberim yoktu. 

17 yorum:

  1. İlk defa duyuyorum bu kiliseyi.. Çok ilginç bir hikayesi ve görünümü var. Ama ben gezemezdim bu kilisede.. Empati yapmadan duramazdım biliyorum...
    Paylaştığın için teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar kuru kafa ve kemik bir noktadan sonra gerçek izlenimi vermemeye başlar gibi geliyor bana:)) Empati yap yap nereye kadar:)

      Sil
  2. prag gittiğim sene çok heves etmiştim görmek için bu kiliseyi sonra dr kuzenim o mikrobun uzun yıllar yaşadığından bahsedince korktum tabii :)

    http://trendydolap.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fotoğrafları ilk gördüğümde benim de aklıma geldi aslında mikrop konusu. Haklısınız. Görmek isterim ama tereddüt de edebilirim yani:)Teşekkürler yorum için.

      Sil
  3. Aman Allahim! Tüylerim diken diken oldu izlerken, korku filmi gibi:)

    Kani donuyor insanin izlerken, ama bir okadar da ilginc bir müzeymis. Hani esi benzeri yok denir ya, o türden. Ben de ilk defa duydum/okudum. Ne ilginc seyler var su dünyada yahu. Sayende bunu da ögrenmis olduk, tesekkürler Sezer'cim. Insallah bir gün Asli'yla oraya da gidersiniz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahahaa! Sağol Ayşem ya! Aslı'ya söyleyeceğim bunu:))

      Sil
  4. çok ürkütücü değil mi ya ama ilginçmiş :)

    YanıtlaSil
  5. Prag ta okadar cok gezilecek yer varki buraya gitmeye zaman yetmedi istelik 8 gun boyunca sabah 9 gece 2 gezdik

    YanıtlaSil
  6. alla alla ne kadar ilginç şeyler buluyosun valla.
    bunu hiç duymadım çok ama çok garipmiş.
    :)
    gidince görerim ama.
    :)

    YanıtlaSil
  7. Postu gorur gormez bu sene revacta olan kurukafa modası geldi aklıma :) Şimdi tum kurukafaseverler icin Twitter'da paylasacagım:))
    Bence ibretlik olmasi acisindan da gayet güzel bi kilise olmus, ha suyunu cıkarmıslar mı? Fazlasıyla:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Algıda seçicilik:))
      Suyunu çıkarmış çıkarmasına ama başka bir açıdan bakınca da yıllar sonra bile küçücük bir kasabaya turist çekmesi ve ilgi görmesi açısından yerinde bir iş yapmış:)
      Teşekkürler ilgine...

      Sil
  8. Cok ilgincmis gercekten

    www.stylishtimes.net

    YanıtlaSil
  9. :) Gidelim ama gözümüz döner Prag'da:) Oraya da gidelim, burayı da görelim derken:) Zaman problemi olabilir yani::))))))))))

    YanıtlaSil
  10. gotik mimarinin en güzel örneklerinden

    YanıtlaSil

Yorumu olan?