19 Ocak 2012 Perşembe

ÇOK OKUYAN MI BİLİR, ÇOK GEZEN Mİ?

    Manzara ve kent resimlerine bakmak beyin aktivitesini arttırıyormuş. Prof.Dr.Emrah Düzel bu konudaki araştırmasıyla Otto-von-Guericke Üniversitesi 2011 Yılı Araştırma Ödülü'nü almış. Düzel, araştırmasına katılan deneklere portre ve manzara fotoğrafları göstermiş. Denekler bu fotoğrafların bazılarını biliyorlarmış, fotoğraflardaki kişiler tanıdıkmış. Bazı fotoğrafları ise ilk defa görüyorlarmış. Bu araştırmayla tanıdık fotoğraflar karşısında beynin aktive olmadığını; ilk defa görülen fotoğraflar karşısında ise beyin aktivitelerinin arttığını belirlemiş. 
    Profesöre göre çocuklar daha verimli bir öğrenme için ders çalışmadan önce birkaç dakika manzara fotoğraflarına bakmalılarmış. 5 dakika süreyle bu fotoğraflara bakmak beyni 35-40 dakika canlı tutuyormuş. Hatta yaşlılar Alzehimer'ı önlemek adına bulmaca çözmek yerine değişik manzara fotoğraflarına bakmalılarmış. 
    Peki sadece fotoğraflara bakarak mı beynimizi canlı tutuyoruz? Hayır? Benim gibi gezip görmeyi çok seven biri için bu araştırmanın en tatmin edici sonuçlarından biri de yeni şeyler öğrenmenin; yeni kasabalar, kentler, ülkeler görmenin insan beynini daha fazla çalıştırdığı gerçeğidir:) Aynen böyle! Yeni yerler görmek beyni daha canlı tutup yaşlılığı geciktiriyormuş! 
    Bu araştırmayı duyunca hemen aklıma, şu eski "çok okuyan mı bilir, çok gezen mi?" ikilemi geldi. Demek ki ikisi birbirini besliyor. Çok geziyorsun ve beyin aktiviteni arttırıyorsun, ondan sonra okumaya başlayıp bilgi dağarcığını genişletiyorsun:) Valla harikaymış:)
    Şimdi benden size bir kıyak... Aşağıdaki fotoğraflara bakıyoruz bol bol... Ondan sonra da aklımızda tutmak istediğimiz herhangi bir şeyi öğrenmeye koşuyoruz:)
Hırvatistan

Venedik

Tayland


Cape Town

Mısır

Paris

Malezya
Dominik Cumhuriyeti

Moskova

3 yorum:

Yorumu olan?